Latvijā

Piederumi ideālas kafijas pagatavošanai. Tiem jābūt arī tavā virtuvē! 16

Vai esi viens no tiem, kam kafijas dzeršana rīta gaismā ir rituāls? Vai patiesi izbaudi kafiju pirms dodies ikdienas darbos? Varbūt esi kļuvis par entuziastu un kafijas gatavošana nu ir arī tavs hobijs? Ja tā patiešām ir, tad tu esi gatavs ļauties eksperimentiem, meklējot jaunas garšas. Un lai tās iegūtu, tev nepieciešami pareizie instrumenti. Par tiem tad arī šajā rakstā.

Kafijas dzirnaviņas

Kafija ir dzēriens, kas kalpo dažādiem mērķiem. No rīta kafija mums sniedz enerģiju un palīdz uzsākt dienu, savukārt vēlāk tas kļūst par gardu dzērienu, ko vienkārši izbaudām. Šī iemesla dēļ arī ir vairāki kafiju veidi, un katrs kafijas tīkotājs var apmierināt savas vajadzības. Tomēr ne visi zina, kā iegūt perfekto garšu no kafijas pupiņām.

Kafijas dzirnaviņas palīdz radīt jaunu kafijas pieredzi. Ar tām dzēriens kļūst vēl baudāmāks un garšām bagātāks. Ar dzirnaviņās maltu kafiju dzērienam varēsi piešķirt citu garšu un stiprumu. Varēsi eksperimentēt līdz sasniegsi to garšu, kas tīk visvairāk.

Digitālie virtuves svari

Vai tiešām? Jā, lai pagatavotu ideālu kafiju tev nepieciešami virtuves svari, jo attiecībai starp kafijas pupiņām un ūdens daudzumu arī ir nozīme dzēriena pagatavošanā. Ja izmantosi virtuves svarus, tev vairs nebūs jādomā par to, vai izmanto pareizo kafijas daudzumu.

Bet vai tad tiešām ir tāds pareizais kafijas daudzums? Ikdienā bieži vien kafiju un ūdens daudzumu izvēlamies “uz aci”, bet patiesībā ir iespējams gatavot kafiju arī pēc zelta likuma, un arī tev vismaz reizi vajadzētu pamēģināt ūdens un kafijas pupiņu daudzumu nosvērt pēc tā – 1 grams kafijas uz 15-17 gramiem ūdens.

Piena putotājs

Piena putotājs ir ideāli piemērots, lai pagatavotu latte, kapučīno, frappe vai vienkārši saputotu pienu. Bet šīs ierīces ir dažādas un sev piemērotāko varēsi izvēlēties vien apskatot piedāvājumu esmilukafiju.lv. Pārdošanā esošās ierīces ļaus ātri un bez liekām raizēm pagatavot perfektas piena putas ne tikai karstajiem, bet arī aukstajiem kafijas dzērieniem.

Putojot pienu gan bieži vien varam pieļaut kļūdas arī paši, kā rezultātā piens ir tikai daļēji saputots. Procesā svarīga ir temperatūra. Tā nedrīkst pārsniegt 70 grādus. Ideāli, ja tā ir starp 65-70 grādiem, jo tieši tad piens var tikt pagatavots pareizi un vienmēr būs saputots. Gatavojot latte kafiju, pienam putu formā būtu jāpalielinās apmēram par vienu trešdaļu, savukārt kapučīno – putām būtu jābūt divrreiz vairāk nekā pienam šķidrā veidā.

Piena kanniņa

Piena kanniņa ir pat ļoti nepieciešama, ja vēlies pagatavot kādu īpašu kafiju, piemēram, latte vai kapučīno. Ideālā gadījumā papildus iegādāties vajadzētu arī termometru vai piena kanniņu jau ar šādu temperatūras noteikšanas funkciju.

Pēc daudzu ekspertu domām, kafijas kanniņai noteikti jābūt no nerausējošā tērauda. Spēcīga konstrukcija ar pietiekami biezām sienām ātrāk absorbēs temperatūras paaugstināšanos un tās noturību, nodrošinot maksimālu piena putu izplešanos.

Izvēloties piena kanniņu, uzmanību pievērs arī tās izmēram, formai un rokturim. Ja kafiju ikdienā gatavosi ne tikai sev, bet arī, piemēram, vēl pieciem cilvēkiem, tad, protams, piena kanniņu vajadzēs lielāku, ja sev vienam, tad pietiks arī ar 250 ml ietilpības kanniņu.

Kafijas kanniņas forma, pareizāk snīpja forma, ir svarīga tad, ja vēlies veidot dažādus zīmējumus, kā to dara profesionāli baristas. Arī tas, vai kafijas kanniņu vēlies ar rokturi vai bez, ir atkarīgs no paša vēlmēm. No vienas puses daži latte kafijas gatavošanas meistari secinājuši, ka kafijas kanniņas bez roktura sniedz lielāku kontroli pār pašu kanniņu un ļauj vienkāršāk veidot vēlamos zīmējumus. Taču no otras puses, piena putošanai nepieciešama augsta temperatūra, kas nozīmē, ka arī kanniņa var sakarst. Lai vai kā, izvēle ir tavās rokās – vai ikdienā vēlies apgūt latte mākslu vai tomēr nē.

Ceram, ka tev šie ieteikumi noderēja un esi gatavs eksperimentēt un iemācīties pagatavot ideālu kafiju. Lai veicas!

LA.lv